Lezing: Heksen, horror en hoeren? Over de werkelijkheid achter de verhalen van vrouwen in de ‘donkere middeleeuwen’

Conférence / Débat » Histoire

Attention ! Cet événement a déjà eu lieu !

Informations pratiques

 • Archive
 • Covidsafe Ticket
 • A propos de Lezing: Heksen, horror en hoeren? Over de werkelijkheid achter de verhalen van vrouwen in de ‘donkere middeleeuwen’

  Traduction en français non disponible

  Waren de middeleeuwen echt een donkere periode waarin geweld regeerde en mannen de samenleving domineerden? Ter gelegenheid van de thematische focus ‘Heksen avant la lettre’ in het KBR museum biedt deze lezing van Jelle Haemers u een frisse blik op de rol van de vrouw in onze gewesten op het einde van de 15de eeuw.

  Aan de hand van vrouwen uit de bestudeerde periode brengt Jelle Haemers een alternatief verhaal over de middeleeuwen. Kleurrijke verhalen uit steden als Brussel, Antwerpen en Leuven geven een bijzondere inkijk in het leven van middeleeuwse vrouwen, of ‘wijven’, zoals ze zichzelf noemden.

  Hij gaat na of ‘heksen’ echt bestaan hebben, toont aan dat vrouwen helemaal niet onderdrukt waren en volgt het boeiende verhaal van enkele bekende prostituees. Deze lezing laat deze vrouwen zelf aan het woord en richt de schijnwerpers op een wonderlijke ‘wijvenwereld’.


  x Wie is Jelle Haemers?

  Jelle Haemers onderzoekt de sociale en politieke geschiedenis van de middeleeuwen aan de KU Leuven. Hij is nauw betrokken bij het interuniversitaire onderzoek naar de stedelijke samenleving in de Lage Landen en publiceerde talrijke artikels en boeken over de laatmiddeleeuwse geschiedenis. Momenteel focust zijn onderzoek op de gendergeschiedenis van Europese steden en politieke conflicten in de steden van laatmiddeleeuws Vlaanderen en Brabant.

  Commentaires

  Cliquez pour evaluer
  Encore 0 caractères avant d'envoyer
  En cochant cette case vous acceptez la politique de vie privée ainsi que les conditions générales de Out.be.
  Auteur : ()
  Deconnectez-vous pour changer de profile
  Afficher plus de commentaires

  Autres événements : KBR

  Autres événements : Conférence / Débat

  Autres événements : Bruxelles

  Recommandations