Bart Dehaene Architectuur van de sociale huisvesting in samenwerking met Architectuurwijzer

 
image - Bart Dehaene Architectuur van de sociale huisvesting in samenwerking met Architectuurwijzer

Over Bart Dehaene Architectuur van de sociale huisvesting in samenwerking met Architectuurwijzer

In het kader van de expo ‘Balkrishna Doshi: Architecture for the People’ geeft Bart Dehaene, architect-stedenbouwkundige, een lezing over enkele sociale huisvestingsprojecten.

Vanuit zijn architectenbureau legt hij linken met de lokale architectuur, besteedt hij veel aandacht aan sociaal en betaalbaar wonen en biedt hij een eigen antwoord op de specifieke ruimtelijke context in Vlaanderen.

 

Verzoening tussen oud en nieuw

In Vlaanderen is het ontwerp en de bouw van sociale huisvesting sterk onderhevig aan financiële en ruimtelijke regelgeving. De strikte oppervlaktenormen hebben - net zoals bij andere regelgeving - hun voor- en nadelen. In een lezing toont architect Bart Dehaene hoe hij het ontwerp van sociale woningen ter harte neemt en werkt aan een grote ruimtelijke diversiteit van sociale wijken in Vlaanderen. In de sociale tuinwijk Klarre Warre te Schoten vertrekt hij van het behoud van twee gebouwen met erfgoedkwaliteiten en voegt hij er nieuwbouw aan toe. De nieuwe gebouwen vormen een licht verschaalde, uitgetrokken en platgedrukte versie van de bestaande gebouwen. Zo worden oud en nieuw met elkaar verzoend, en blijft de eigenheid van de plek behouden. In zijn project Schaerdeke in Lo-Reninge heeft Bart Dehaene telkens twee woningen onder één kap geschakeld als een eigentijdse interpretatie van de West-Vlaamse landelijke woning met mansardedak. Zo behoudt hij ook de kleine korrel en de eigenheid van het dorp.

Balkrishna Doshi

Een interessante vergelijking kan gemaakt worden met de sociale en betaalbare woningbouwprojecten van Balkrishna Doshi, zoals tentoongesteld in de expo ‘Architecture for the people’ op C-mine. Eén van de bekendste woningprojecten van Doshi is Aranya, een wijk met een herkenbare structuur van straten en pleinen. De woningen waren voorzien van een betonnen vloerplaat van 30m2 met een toiletgebouw met stromend water, riolering en elektriciteitsaansluiting. De bewoners konden vervolgens hun woning zelf verder bouwen naar eigen vermogen en wensen. Aan de hand van 50 modelwoningen en een catalogus toonde Doshi wat de mogelijkheden waren die ook perfect aansloten bij de lokale bouw- en wooncultuur van India.

Op vertoon van je ticket van deze lezing, krijg je een korting toegekend voor de expo.

Praktische informatie

Deel :

Andere evenementen die je zouden kunnen interesseren

Andere evenementen Vertellingen / Literatuur > Varia

Nog meer evenementen Vertellingen / Literatuur > Varia
Nog meer evenementen Limburg
NIEUWSBRIEF
Abonneer je op onze nieuwsbrief:

Ik schrijf me nu in
JE EVENEMENT
Indien je een evenement aan de site wilt toevoegen, klik dan hieronder
Voeg je evenement toe

Thema's

Meest bekeken evenementen

ID : 67428
Editer l'événement SEO Espace administration