Ars Musica. Hommage à Frederic Rzewski

image - Ars Musica. Hommage à Frederic Rzewski

Over

Hommage aan Frederic Rzewski

“De muziek van Rzewski was voor de tweede helft van de 20e eeuw wat Chopin was voor de eerste helft van de 19e: de kunst om alles met een piano te zeggen" (Pierre Gervasoni - Le Monde 29 juni 2021).

Nadat hij in 1958 een diploma behaalde in Harvard, waar hij studeerde bij Walter Piston, en aan de Princeton University, waar hij zich verder vormde bij Roger Sessions en Milton Babbitt, vond Frederic Rzewski dat hij meer had geleerd door uitwisseling met andere studenten dan door te luisteren naar zijn meesters. In 1960 ging hij naar Italië om bij Luigi Dallapiccola te studeren en begon een carrière als pianist en vertolker van nieuwe muziek, vooral in de context van improvisatie. Enkele jaren later richtte hij samen met Alvin Curran en Richard Teitelbaum de groep Musica Elettronica Viva op. In 1977 werd Frédéric Rzewski, op verzoek van Henri Pousseur, hoogleraar compositie aan het Conservatoire Royal de Musique de Liège.

Zijn werk is vanaf het begin gekenmerkt door een onvoorwaardelijk politiek engagement. Als uitgesproken marxist en anti-militarist komt hij op voor eenieder die onderdrukt wordt en onrecht aangedaan wordt. Zijn engagement komt tot uiting in de verwerking in zijn geschreven muziek van populaire vormen en thema's, die hij op zijn eigen manier herneemt. Dit is het geval met The People United Will Never Be Defeated! dat, naar het voorbeeld van Beethovens Diabelli-variaties, bestaat uit 36 variaties op een Latijns-Amerikaans revolutionair lied van Sergio Ortega, El pueblo unido jamàs serà vencido.

Frédéric Rzewski heeft ons deze zomer op 83-jarige leeftijd verlaten.

Vier pianisten met wie hij bevriend was en voor wie hij composities schreef, brengen hem hulde met zowel emblematische werken als recentere stukken.

PROGRAMME

19:00 Bobby Mitchell

19:40 Stéphane Ginsburgh

20:20 ENTRACTE

20:50 Daan Vandewalle

21:30 Natasa Penezic

Stéphane Ginsburgh - een Belg van Oostenrijkse origine - vormde zich aan het Conservatorium van Brussel en vervolgens bij Paul Badura-Skoda, Claude Helffer, Jerome Lowenthal en Vitaly Margulis. Stéphane Ginsburgh is bovenal een pianist wiens gevoelig en geëngageerd spel internationaal weerklank vond en hem toeliet talloze opnames te realiseren (van Morton Feldman, Jean-Muc Fafchamps en Marcel Duchamp), voor labels zoals Cyprès en niet te vergeten Sub Rosa. Als lid van het Ictus Ensemble en - vanaf 1990 - van het Bureau des Pianistes (met Laurence Cornez, Jean-Luc Fafchamps en Jean-Luc Plouvier) speelde hij een actieve rol in het festival Ars Musica. Zijn aandeel in hedendaagse creaties (van Philippe Boesmans, Renaud De Putter, Frederic Rzewski tot François Sarhan) leverde hem in 1999 de Pelemans Prijs op van de Unie van Belgische Componisten. Het jaar voordien had hij het Bureau des Arts opgericht, dat ruimte moest bieden aan multidisciplinaire uitdrukkingsvormen (in 2011 werd het bureau omgedoopt tot ‘Sonar’). Van 2010 tot 2013 was hij eveneens artistiek directeur van het Luikse Centre Henri Pousseur, gewijd aan elektronische en gemengde muziek. Stéphane Ginsburgh werkte samen met de choreografen Johanne Saunier, Anne Teresa De Keersmaeker, Claudio Bernardo en Barbara Mavro, net zoals met de beeldend kunstenaars Peter Downsbrough en Kurt Ralske. Eveneens geschoold in de filosofie vertaalde hij naar het Frans het boek van de Engelstalige historicus Eric. J. Hobsbawm: Uncommon People: Resistance, Rebellion and Jazz, verschenen in 2011 onder de titel Rébellions. Stéphane Ginsburgh doceert piano aan het

Nataša Penezi? (DMA) werd geboren in Novi Sad. Ze studeerde piano onder leiding van Svetlana Bogino aan de AUNS (Servië). Na een master aan het Royal College of Music in Stockholm, verdedigde ze haar thesis in 2018 m. b. t. expressie in moderne pianomuziek aan de Faculteit Muziek in Belgrado. Ze is assistent-professor aan de FMU en doceert Geschiedenis van het pianisme en Pianoliteratuur.

Ze trad op als soliste en in verschillende kamermuziekensembles op festivals zoals Klangspuren Festival, IMPULS Graz, Gent Festival, Aarhus Festival, Aurora Festival, Festival van minimale muziek in Kassel, Euro Arts Music Festival, Citta di Chioggia, Musica in Laguna, European Clarinet Festival in Gent, Ring Ring, NIMUS, BUNT en Pali? Film Festival. Ze trad op als soliste met het Russische ????? Orchestra, Orchestra Sinfonica di Chioggia, evenals met het Servische Ensemble SYNC en het kamerorkest Muzikon.

Ze wijdt zich bijna uitsluitend aan moderne en hedendaagse muziek en voert opdrachten uit voor muziek van onze tijd. Ze werkt nauw samen met o.a. Frederic Rzewski, Sofia Gubaidulina, Jasmina Mitruši? en Dušan Radi?.

Deel :

Andere evenementen die je zouden kunnen interesseren

Nog meer evenementen Concerten > Klassiek / Modern / Barok / Klokkenspel
Nog meer evenementen Région de Bruxelles-Capitale - Brussels Hoofdstedelijk Gewest
NIEUWSBRIEF
Abonneer je op onze nieuwsbrief:

Ik schrijf me nu in
JE EVENEMENT
Indien je een evenement aan de site wilt toevoegen, klik dan hieronder
Voeg je evenement toe

Thema's

Vandaag

Meer evenementen vandaag
ID : 78697
Editer l'événement SEO Espace administration