FEU2FORÊT. A song of dignity?

image - FEU2FORÊT. A song of dignity?

Over

Een samenwerking tussen the Kitchen, Code Rouge en Artistory.
33 jaar na de opstanden van Vorst stellen we voor om opnieuw samen te komen rond de gezamenlijke publicatie 'FEU2FORÊT. A song of dignity? Dit collectieve werk wenst de verhalen door te geven die werden verteld rond het vuur van de tentoonstelling FEU2FORÊT in november 2021. We nodigen verschillende kunstenaars uit om hun artistieke proces te delen, we tonen twee video's en we ontvangen het Artistory Collective voor een feestelijke hiphop showcase. De publicatie verweeft verschillende beelden, tekeningen, video's, performances en installaties die tijdens de tentoonstelling te zien waren en verzamelt vriendelijke beschouwingen van onder andere Maxime Jean-Baptiste, Marielle Pelissero, Olivier Marboeuf en Sofia Dati. Visuele elementen worden gecombineerd met narratieve en reflectieve draden, samen met het verzamelde archiefmateriaal. Door het smeulende vuur van 1991 nieuw leven in te blazen, hoopt de publicatie meer inzicht te geven aan de vonken die uit verschillende Brusselse wijken vlogen, en blijvende uitdagingen te confronteren.

19:00 Gesprek rond de publicatie 'FEU2FORÊT. Een lied van waardigheid?' met Code Rouge, Fatima-Zohra Ait El Maâti, Maryam Kolly en Joachim Ben Yakoub, onder leiding van Ibrahim Kayar.
20:00 Vertoning van 'Impro' (Joss De Gruyter) + Mes Mots Molotovs (Code Rouge)
20:30 Showcase Artistory

Impro. Un été Bruxellois, Jos de Gruyter, 1998, Video, 20'05''
In de kortfilm 'Impro. Een Brusselse zomer', gemaakt door een groep jonge enthousiastelingen uit Vorst, wordt niemand buitengesloten. Wie wil er geen bokskampioen, filmmaker of beroemde rapper worden? Dankzij de drijvende kracht van Big Faco komen dromen één voor één uit. Ondanks de kritieke situatie in onze chaotische wereld kruisen verschillende levensverhalen, dromen en verlangens elkaar. Gesteund door de vijf pijlers van hiphop en islam, en samen met kunstenaar Jos De Gruyter, improviseerde de hele buurt een performance van wat uiteindelijk een gewone Brusselse zomerdag was.
Een film van Ten Weyngaertde, in samenwerking met het Centrum voor Gelijke Kansen en Racismebestrijding en Art 23 van de Koning Boudewijnstichting. Ten Weyngaert is een van de 22 gemeenschapscentra in Brussel, een open huis in Vorst waar ontmoeting, ontwikkeling en creativiteit centraal staan.

Mes Mots Molotovs, Code Rouge, 2021, videoclip, 4'54''
Vorst is de stad waar Code Rouge hij werd geboren, waar hij zijn kinder- en pubertijd doorbracht, en het is waar hij Code Rouge terugkeerde naar zijn roots met de steun van het collectief ArtiStory. Sinds 2020 is hij terug en echt aanwezig in de wijk Saint Antoine voor een nieuwe en diepgaande samenwerking met het collectief rond de jonge rapper Lewart. Met een videoclip lanceert Code Rouge zijn molotovwoorden, die ontploffen in een gevoelige meditatie over het (misschien niet zo) toevallige samenvallen hetzelfde jaar van de opstanden in Vorst en de Zwarte Zondag, vandaag precies 30 jaar geleden.

Fatima-Zohra Ait El Maâti is de drijvende kracht achter het feministische collectief Imazi.Reine. Ze zorgt voor bewustwording via sociale media en creëert een veilige ruimte voor vrouwen en non-binaire personen om samen te komen. Haar filmdebuut maakte ze met de documentaire 'My Grandmother is not a Feminist', die ingaat op de representatie van moslimvrouwen in het mainstream feministische discours.
https://www.instagram.com/fz_aem/
Artistory is ontstaan in de wijk Saint Antoine, waar in 1991 de opstanden in Vorst plaatsvonden, vanuit de behoefte van een aantal inwoners om zich door middel van kunst uit te drukken. De pandemie had een zeer sterke impact op deze kleine buurt waar iedereen elkaar kent en waar de sociale relaties plots brutaal werden aangetast. Een pandemie die in eerste instantie een groot deel van de bewoners in de put dreef, zette in tweede instantie aan tot een grote creatieve drang. In een jaar tijd bouwde Artistory 3 opnamestudio's en een foto/videostudio in het Maxima-gebouw, produceerde een dozijn videoclips en al 3 korte films.
https://www.instagram.com/artistory.prod/
Joachim H. Ben Yakoub is een schrijver/onderzoeker en docent die werkzaam is op de grens van verschillende kunstinstellingen en scholen tussen Tunis, Tunesië, en Brussel, België. Als onderdeel van 'The Kitchen', een safe house in het centrum van de hoofdstad, experimenteert hij momenteel met verschillende ritmes voor het hosten en delen van vluchtige esthetische praktijken.
https://revoltingsenses.wordpress.com/

Code Rouge is een rapper en filmmaker uit Brussel. In 2008 bracht hij zijn eerste album 'Pour la couleur de nos yeux' uit, net na de moord op Joe Van Holsbeeck in het Centraal Station in Brussel. Sindsdien volgden videoclips die Brussel met de wereld verbinden (in samenwerking met Emel Mathlouthi (Tunesië), Maya Safar (Syrië), Arona (Senegal) en Sonando En La Habana (Cuba)). Hij ontwikkelde ook een cinematografische praktijk met verschillende kortfilms zoals 'Le Jour qui vient', 'Les cris restent' en 'Jusqu'à preuve du contraire'.
https://www.instagram.com/coderouge19/

Ibrahim Khayar is arts, momenteel gespecialiseerd in psychiatrie. Als getuige van verschillende activistische bewegingen richt zijn onderzoek zich op het werk van de psychiater en dekoloniale activist Frantz Fanon en de huidige toepassing van zijn ideeën op sociaal en klinisch gebied in Brussel.

Maryam Kolly, geboren in Teheran, is Belgisch-Iraans. Ze heeft een diploma in Filosofie en Literatuur (filosofie en beeldende kunst) en een PhD in Sociologie. Sinds 2013 is ze leerkracht-onderzoekster aan de Université Saint-Louis - Bruxelles (USL-B) en de École de recherche Graphique. Ze is hoofd van het academisch certificaat ''Islam in de hedendaagse wereld'' aan de USL-B. Ze was jeugdwerkster van 2002 tot 2013. Haar werk focust op postkoloniale jongerenimmigratie in Brussel, masculiniteiten en femininiteiten, en pragmatische epistemologie.
https://www.instagram.com/maryamkolly/

The Kitchen is een plek in wording in het centrum van Brussel, een soort assemblage, waar verschillende kunstenaars, curatoren en onderzoekers koken en samenkomen, hun werk delen, evenementen, lezingen en screenings organiseren, maar ook waar ze hun werk uitzenden, herdrukken en bestuderen.

Naïma I. Moldenhauer is een Belgisch-Algerijnse interdisciplinaire kunstenares en onderzoekster. Haar creatieve mogelijkheden ontstaan meestal achter de schermen. Ze werkt als schilder/scenograaf, decor- en interieurontwerpster voor verschillende plaatsen en projecten, zoals Café Congo, MOM X Het Bos, ZVA enz. Verder werkte ze als onderzoekster binnen de kunsten rond de archieven van internationale solidariteit. Momenteel is ze ook actief in de gezondheidszorg en studeert ze therapeutische praktijken.

Met dank aan Artistory Collective, Fatima-Zohra Ait El Maâti, Code Rouge, Baobab van de Teranga, Maja-Ajmia Yde Zellama, Collective Krasnyi, Nidhal Chamekh, Olivier Marbeuf, Maxime Jean-Baptiste, Marielle Pelissero, Sofia Dati, Nadia Fadil, Latifa Elmcabeni, Ibrahim Kayar, Fadel K. en iedereen die dit project/publicatie mogelijk heeft gemaakt!
Deel :

Andere evenementen die je zouden kunnen interesseren

Nog meer evenementen Concerten > Pop / Rock / Pop-Rock
Nog meer evenementen Région de Bruxelles-Capitale - Brussels Hoofdstedelijk Gewest
NIEUWSBRIEF
Abonneer je op onze nieuwsbrief:

Ik schrijf me nu in
JE EVENEMENT
Indien je een evenement aan de site wilt toevoegen, klik dan hieronder
Voeg je evenement toe

Thema's

Vandaag

Meer evenementen vandaag
ID : 149073
Editer l'événement SEO Espace administration