Béla Bartók Een leven in zes strijkkwartetten

 
image - Béla Bartók Een leven in zes strijkkwartetten

Over Béla Bartók Een leven in zes strijkkwartetten

Tussen 1909 en 1939 schreef de Hongaarse componist Béla Bartók zes fenomenale strijkkwartetten. Daarin legde hij niet alleen flarden van zijn eigen ziel bloot, maar zette hij ook Hongarije op de kaart in de Europese muziekgeschiedenis.

Deze themadag laat die zes meesterwerken op je los, gespreid over twee concerten. Samen met Bartók word je daarbij meegezogen door de laatste echo’s van de romantiek, de frisse verleidingen van het folklorisme en het wakkere verlangen naar een eigenzinnig modernisme.

Het Meccore Quartet* en het Bennewitz ** Quartet wisselen mekaar af om de zes werken chronologisch uit te voeren. Lise Bruyneel zorgt voor extra sfeer en duiding in evenveel korte filmintroducties bij ieder werk.

Béla Bartók concert 11.00 uur
Strijkkwartet Nr. 1 - Meccore Quartet

Strijkkwartet Nr. 2 - Bennewitz Quartet

Strijkkwartet Nr. 3- Bennewitz Quartet

Béla Bartók concert 14.30 uur
Strijkkwartet Nr. 4* - Meccore Quartet

Strijkkwartet Nr. 5* - Meccore Quartet

Strijkkwartet Nr. 6**- Bennewitz Quartet

Het Poolse Meccore Quartet ontroerde een paar jaar geleden met de transparante en tegelijkertijd gedreven uitvoering van strijkkwartetten van Debussy en Szymanowski. De subtiele zuiverheid van hun samenspel was bovendien adembenemend.

Bennewitz Quartet komt voor het eerst naar Leuven. De voorbij jaren oogstten ze succes met de uitvoering van Tsjechische strijkkwartetten en ondertussen hebben ze ook Béla Bartók in hun vizier. Als ze hem met dezelfde passie en precisie bemeesteren, zal dat gegarandeerd gensters geven.

Lise Bruyneel, die vorig jaar de schitterende video’s bij de Sjostakovitsj/Britten-themadag maakte, zorgt ook dit jaar voor een sfeer- en betekenisvolle omkadering.

Praktische informatie

Deel :

Andere evenementen die je zouden kunnen interesseren

Nog meer evenementen Concerten > Klassiek / Modern / Barok / Klokkenspel
Nog meer evenementen Oost-Vlaanderen
NIEUWSBRIEF
Abonneer je op onze nieuwsbrief:

Ik schrijf me nu in
JE EVENEMENT
Indien je een evenement aan de site wilt toevoegen, klik dan hieronder
Voeg je evenement toe

Thema's

Meest bekeken evenementen

ID : 67244
Editer l'événement SEO Espace administration