Amor Mundi, theater Malpertuis

Theater / Spektakel » Professioneel

Praktische informatie

Over Amor Mundi, theater Malpertuis

‘Amor Mundi’ is een begrip van filosofe Hannah Arendt en betekent: 'Alleen door ons handelen kunnen we samen zorg dragen voor de wereld'.

In de theatervoorstelling keren we terug naar 1977 en volgen we de Duitse cineast Rainer Werner Fassbinder tijdens een oktobernacht waarin hij koortsachtig het nieuws volgt. De gijzelnemers van een gekaapt Lufthansatoestel worden die nacht door een speciale antiterreureenheid van de Duitse politie uitgeschakeld. Kort daarna worden de kopstukken van de extremistische verzetsbeweging Rote Armee Fraktion dood aangetroffen in hun cel.

De feitelijkheden zijn aanleiding voor felle discussies die Fassbinder voert met zijn vriend Armin, maar vooral met zijn moeder.

Wat zijn de grondbeginselen van democratie? Hoe belangrijk of gevaarlijk is het om je ‘uit te spreken’? Is autoriteit nodig? Wanneer gaat het gezag van de overheid uit de bocht? Moet en kan er soms plek zijn voor geweld in de samenleving, of is dat eenvoudigweg taboe?

Vragen van alle tijden waarop geen pasklare antwoorden zijn. Maar misschien laat Amor Mundi vooral het belang van het woord zien. Het woord als politieke daad, in een samenleving die steeds minder opgezet lijkt te zijn met dialoog en discussie, en des te meer met strijd en polemiek. We schrijven 17 oktober 1977, maar het zou evengoed vandaag kunnen zijn. De kwesties zijn immers zo vaak dezelfde. De vragen ook.

Piet Arfeuille regisseert Tania Van der Sanden in de rol van de moeder, David Geysen en Geert Vaes in de rol van Fassbinder en Pieter Verelst in de rol van Armin.

---

tekst: Piet Arfeuille naar o.m. Rainer Werner Fassbinder
regie: Piet Arfeuille
spel: Tania Van der Sanden, David Geysen, Geert Vaes en Pieter Verelst
vormgeving: Steve Salembier en Piet Arfeuille
met dank aan: Tax Shelter en de Vlaamse Gemeenschap
foto: Nick Hannes

---

bij ARSENAAL/LAZARUS
do 20 april om 20u15

malpertuis.be

Opmerkingen

Klik om te evalueren
Nog 0 tekens vóór verzending
Door dit selectievakje aan te vinken, accepteert u de privacybeleid evenals algemene voorwaarden van Out.be.
Auteur : ()
Afmelden om je profiel te wijzigen
Meer commentaren weergeven

Andere evenementen : Arsenaal / Lazarus

Andere evenementen : Theater / Spektakel

Andere evenementen : Mechelen

Aanbevelingen