Double bill: Anemic Cinema / Julien Tassin (solo)

 
image - Double bill: Anemic Cinema / Julien Tassin (solo)

Over Double bill: Anemic Cinema / Julien Tassin (solo)

Anemic Cinema 'Iconoclasts'


Anemic Cinema (genoemd naar de kortfilm van dadaïst Marcel Duchamp) is een instrumentaal kwartet geleid door de in Gent gebaseerde gitarist/componist Artan Buleshkaj, die zich in dit project laat omringen door drie van de meest avontuurlijke jonge muzikanten uit de Belgische jazz/impro-scene: Rob Banken (altsaxofoon, klarinet), Steven Delannoye (tenorsaxofoon, basklarinet) en Matthias De Waele (drums).


Door het combineren van hoekige klanken en op riffs gebaseerde passages uit heavy metal (groepen als Tyft, Zeus!, Meshuggah ... zijn op dit vlak inspiratiebronnen), metrische structuren en (vrij) geïmproviseerde secties uit (avant-)jazz, en harmonieën die doen denken aan modern klassieke componisten zoals Olivier Messiaen, Anton Webern ... creëert de groep een bedwelmende sfeer waarin bewaakt wordt dat herrie en kalmte, nervositeit en rust elkaar regelmatig afwisselen.


Centraal staat het ontbreken van een conventioneel basinstrument. Dit wordt niet als beperking gezien, maar als uitdaging: het weglaten hiervan opent de mogelijkheid voor andere instrumenten om de rol van fundament op zich te nemen (of net niet). Zo ontstaat een frisse groepssound. Ook compositorisch ontstaan hierdoor bepaalde uitdagingen die nieuwe manieren van muziek concipiëren met zich meebrengen, waarin volop ruimte is voor vrijheid binnen duidelijk afgebakende zones. Dit alles resulteert in een luisterervaring die zowel visceraal als zalvend is, die onvoorspelbaar is en tegelijk vertrouwd aanvoelt.


In januari 2023 brengt de band zijn eerste langspeler uit (op Ramble Records), getiteld ‘Iconoclasts’.


Julien Tassin 'primitiv'


Julien Tassin is een gitarist met een sterke identiteit, iemand die de expressieve kracht van muziek hoog in het vaandel draagt. Zijn spel is rauw, emotioneel, lyrisch, maar bovenal compromisloos. Doorheen zijn composities en improvisaties gaat hij steevast op zoek naar de essentie, de puurheid.


In zijn werk combineert hij elementen van minimalisme, ambient, verwrongen harmonieën en repetitieve muziek in composities die blues, jazz, avant-garde en rockmuziek uitademen.


‘primitiv’ is zijn derde solo album en gaat over het menselijke bestaan in zijn meest primitieve en essentiële vorm. Een interpretatie van hoe we als mensheid onze planeet hebben bevolkt, hoe we samenkwamen en samenleefden, en hoe we weer uit elkaar vielen. De initiërende dimensie van het bestaan op muziek gezet. ‘primitiv’ is een zoektocht naar de essentie. De meeste tracks zijn heel spaarzaam, bestaan uit een handvol noten die nu eens eenmalig dan weer repetitief worden gespeeld, als een soort mantra waarin ruimte wordt gelaten voor improvisatie zonder enige beperking.


Muziek met een universeel karakter, waarin Europese, Amerikaanse en Afrikaanse elementen samenkomen.

Praktische informatie

Deel :

Fotogalerij (1)

Andere evenementen die je zouden kunnen interesseren

Nog meer evenementen Concerten > Jazz
Nog meer evenementen Oost-Vlaanderen
NIEUWSBRIEF
Abonneer je op onze nieuwsbrief:

Ik schrijf me nu in
JE EVENEMENT
Indien je een evenement aan de site wilt toevoegen, klik dan hieronder
Voeg je evenement toe

Thema's

Meest bekeken evenementen

ID : 111446
Editer l'événement SEO Espace administration