Jean-Daniel Allanche, l’atelier moléculaire de Saint-Germain-des-Prés

image - Jean-Daniel Allanche, l’atelier moléculaire de Saint-Germain-des-Prés

Over

Jean-Daniel Allanche, l’atelier moléculaire de SaintGermain-des-Prés.


Tentoonstelling van 19 januari tot 25 februari 2023


Tentoonstelling bij de uitgave van het boek "Jean-Daniel Allanche, l'atelier moléculaire de Saint-Germain-des-Prés" door Editions Fage, met de steun van de Antoine de Galbert Foundation en het MIAM (Musée International des Arts Modestes).


Jean-Daniel Allanche (1940-2015), geboren in Tunesië, onderzoeker, professor in de fysica en complex kunstenaar, was onder andere geïnteresseerd in systemen, waaronder casinospelen. Hij schreef, hij was een subtiele, productieve, grillige geest die probeerde muzikant te worden om zich vervolgens met vrijheid en passie op het schilderen toe te leggen. Op 35-jarige leeftijd kocht hij zijn eigen appartement-atelier in de Rue des Ciseaux in het 6de arrondissement van Parijs en daar schilderde hij ongeveer dertig jaar lang op de muren.


Hij belichaamt zijn wetenschappelijke visie op de wereld met creativiteit en inventiviteit en plaatst zijn twijfels en obsessies op de muren die hij telkens opnieuw bewerkt. Hij vult de ruimte met uiteenlopende voorwerpen, Afrikaanse beelden, boeken, verloren voorwerpen, enz.


Het Atelier moléculaire de Saint-Germain-des-Prés, voorheen het Atelier en couleurs de Saint-Germain-des-Prés, zag het levenslicht en zou een totaalkunstwerk worden dat tijdens zijn leven nooit werd getoond (behalve aan een paar vrienden buiten de kunstwereld).


Het kenmerkende element, het motief dat zijn signatuur wordt, dat zijn werk organiseert en het zijn originaliteit en samenhang geeft, is de cirkel, de molecule die hij gebruikt en laat terugkeren als een metafoor voor zijn werk, als een dialectiek tussen de fysica en het eeuwig leven. In zijn aantekeningen schrijft hij: "Sinds 1975 was ik in mijn vrije tijd bezig met het ontwerpen van deze ruimte: meer dan 200 m2 muur- en plafondschilderingen.


Zij illustreren de resultaten van de in project 1 gepresenteerde harmonische theorie rond kleuren. Wat de motieven betreft, geeft de ruimte uitdrukking aan een nieuwe stijl die ik "molecuul-schilderen" heb genoemd. Grote en kleine cirkels vormen de elementen in de tekening, die figuratief blijft. " Voor hem is kunst een ervaring, creatie door speculatie, herbeginnen, terugkeren.


Zijn esthetiek volgt zijn eigen regels over kleur, muziek en fysica. Rond 2003 maakte JeanDaniel een einde aan een periode van bijna dertig jaar werk in zijn atelier in de Rue des Ciseaux. Deze periode vormde het hoogtepunt van zijn meest persoonlijke onderzoeken en beschouwingen. Hij haalt in dit verband het volgende idee aan: "Volgens Sartre zijn we wat we geweest zijn => de muurschildering in mijn appartement is belangrijk omdat ze een verleden uitdrukt en daarin uitdrukt wat we zijn. " De tentoonstelling richt zich op het picturale werk van Jean-Daniel Allanche.


Het werk bevat een atelierwand 'Hommage à la vie', geschilderd in 1989, (verwijderd en gerestaureerd in 2016) en een dubbele deur van de kamer met vijfentwintig schilderijen op doek en papier, gemaakt tussen 1976 en 1980.


Sommige werken van Jean-Daniel Allanche zijn opgenomen in openbare collecties zoals het American Folk Art Museum (New York) en het Centre Pompidou, en privécollecties zoals die van Antoine de Galbert, Bruno Decharme, Karin en Gerhard Dammann.


Deel :

Fotogalerij (18)

Andere evenementen die je zouden kunnen interesseren

Nog meer evenementen Tentoonstellingen > Schilderijen
Nog meer evenementen Région de Bruxelles-Capitale - Brussels Hoofdstedelijk Gewest
NIEUWSBRIEF
Abonneer je op onze nieuwsbrief:

Ik schrijf me nu in
JE EVENEMENT
Indien je een evenement aan de site wilt toevoegen, klik dan hieronder
Voeg je evenement toe
WEDSTRIJDEN
Doe mee aan onze wedstrijden
Ontdek de wedstrijden

Thema's

Vandaag

Meer evenementen vandaag
ID : 111767
Editer l'événement SEO Espace administration