ICTM Talk #5 : Ludovic Sirtaine - Music van Kivu (RD Congo)

 
image - ICTM Talk #5 : Ludovic Sirtaine - Music van Kivu (RD Congo)

Over ICTM Talk #5 : Ludovic Sirtaine - Music van Kivu (RD Congo)

De griot (loulanguiste of kasayi, afhankelijk van het bespeelde instrument) speelt een belangrijke rol in de communicatie en de overdracht van culturele waarden, maar ook in de vrede tussen volkeren. Door de invloed van de moderniteit, terugkerende conflicten en de vlucht van jongeren naar grote steden wordt deze rol, die essentieel is om te behouden, geleidelijk kleiner.

De lulanga, een soort citer, is het muziekinstrument dat de Lega en de Bashi van Zuid-Kivu gebruiken om odes, heldendichten te begeleiden, en wordt vaak begeleid door de lukumbi (tam-tam) en de likembe (duimpiano). De overgebrachte berichten waren sociaal of politiek (aankondigingen van huwelijken, sterfgevallen). Zo verliest een samenleving zonder griots haar wortels. Ze zijn immers essentieel om de geschiedenis te bewaren en te vertellen, aangezien verhalen niet in boeken worden bewaard. Tegenwoordig moeten griots zich aanpassen om te overleven.

Ludovic Sirtaine, geluidstechnicus en muzikant, reist regelmatig door Afrika. Hij geeft les geluidstechniek in Afrika, en werkt er voor verschillende festivals, zoals het Amani festival in Goma (Kivu). Hij zet zich in voor het behoud van het culturele erfgoed van de Loulanguïsten. Hij maakt opnames en neemt interviews af.

Praktische informatie

Deel :

Fotogalerij (1)

Andere evenementen die je zouden kunnen interesseren

Nog meer evenementen Lezingen / Debatten > Lezingen of debatten over muziek
Nog meer evenementen Région de Bruxelles-Capitale - Brussels Hoofdstedelijk Gewest
NIEUWSBRIEF
Abonneer je op onze nieuwsbrief:

Ik schrijf me nu in
JE EVENEMENT
Indien je een evenement aan de site wilt toevoegen, klik dan hieronder
Voeg je evenement toe

Thema's

Meest bekeken evenementen

ID : 117446
Editer l'événement SEO Espace administration