Vrij op 8 mei - Mechels Kunstenoverleg i.s.m. Arsenaal/Lazarus en Construct Europe

 
image - Vrij op 8 mei - Mechels Kunstenoverleg i.s.m. Arsenaal/Lazarus en Construct Europe

Over Vrij op 8 mei - Mechels Kunstenoverleg i.s.m. Arsenaal/Lazarus en Construct Europe

Tot 1974 werd het einde van de Tweede Wereldoorlog herdacht op een nationale feestdagop 8 mei. Na het wegvallen van die feestdag zijn herdenkingen van de overwinning van de democratie op het fascisme het initiatief geworden van vrijwillige ‘8 Mei Comités’, zoals hier in Mechelen. Zij ijveren hier al jaren om de herinnering levend te houden.


Vandaag bestaat er ook een ‘8 meicoalitie’ die ijvert voor de herinvoering van een vrije dag. Met het Mechels kunstenveld willen we vooral de symbolische vrijheid omarmen. We willen ons op die dag vrij maken om te werken aan verdieping. Solidair met het Vlaamse (Belgische) kunstenveld, willen we jaarlijks onze krachten bundelen om te herdenken maar ook om vooruit te denken. Vrijheid is de essentie van de kunsten die, wars van partijpolitieke agenda’s, in alle autonomie het politieke kunnen voeden.

Alle deelnemende cultuurhuizen en/of organisaties lezen op 8 mei een platformtekst van Vrij op 8 mei en voor deze eerste editie ook een fragment uit de theatertekst Hitler is dood van Stijn Devillé. De rest van de avond wordt per plek anders ingevuld.


alle info en ticketsvrijop8mei.be---


Vrij op 8 mei in Mechelen

Dit jaar starten we bij ARSENAAL/LAZARUS met een programma dat opgebouwd is rond het creatieproces en de thematiek van de voorstelling De stem van vingers, waar Thomas Bellinck nu aan werkt. Host van de avond is Kurt Van Eeghem


  • Lezing van de platformtekst
  • Lezing scène uit Hitler is dood door LAZARUS
  • Uitvoering Shostakovich kwartet nr 8 door Casco Phil
  • Theater- en tentoonstellingsmaker Thomas Bellinck biedt een korte inkijk in zijn onderzoek naar het grensgeweld dat schuilgaat achter zijn eigen internationaal bewegingsgemak. Sinds 2015 voert hij dat onderzoek in samenspraak met EU-ambtenaren, grenswachters, hulpverleners, mensensmokkelaars, journalisten en mensen die genoodzaakt waren een EU-grens over te steken zonder officiële toestemming. Centraal in al die ontmoetingen staan vragen over ontmenselijking en persoonlijke verantwoordelijkheid.
  • Journalist en filmmaker Said Reza Adib was jarenlang hoofdredacteur van de nieuwsdienst van het in Kabul gevestigde Noorin TV en maakte sindsdien als onafhankelijk verslaggever reportages voor o.a. BBC Panorama. Reza en Thomas Bellinck werkten eerder samen voor Het museum van de mensenjacht en maken nu samen de theatervoorstelling De stem van vingers, die op 24 mei in première gaat bij ARSENAAL/LAZARUS. Na een fragment uit één van Reza’s films, gaan Reza en Thomas in gesprek over hun onderzoek naar en radicaal verschillende ervaringen met het grensregime van de Europese Unie.

ma 8 mei om 20u15
bij ARSENAAL/LAZARUS
gratis, maar reserveer je plaats


Praktische informatie

Deel :

Andere evenementen die je zouden kunnen interesseren

Nog meer evenementen Lezingen / Debatten > Varia
Nog meer evenementen Mechelen
NIEUWSBRIEF
Abonneer je op onze nieuwsbrief:

Ik schrijf me nu in
JE EVENEMENT
Indien je een evenement aan de site wilt toevoegen, klik dan hieronder
Voeg je evenement toe

Thema's

Meest bekeken evenementen

ID : 120384
Editer l'événement SEO Espace administration